Monday, August 3, 2009

Malaysiakini-封面报道指控为“最大马来叛徒” 安华向慕尤丁与前锋报Utusan索偿1亿


(转载 Malaysiakini)

8月3日 傍晚6点57分

由巫统控制的《马来西亚前锋报》的报道再次惹祸,这回是今日的封面头条新闻《安华叛徒》(Anwar pengkhianat)引起这名国会反对党领袖的强烈不满,发出律师信要求该报与发出这项言论的副首相慕尤丁撤回言论与公开道歉,并作出1亿令吉的名誉赔偿。

要求二造在7天内公开道歉

安华的代表律师山卡拉向媒体表示,“我的当事人对指责他是本身族群叛徒的不当与不实言论感到极度厌恶”。

“这完全不正确,根本怀有恶意。”

他已在今日发出律师信给《马来西亚前锋报》与慕尤丁,要求二造在7天内公开道歉。律师信也要求二造分别作出1亿令吉的名誉赔偿。

慕尤丁抨安华扭曲巫统斗争

根据《马来西亚前锋报》的报道,慕尤丁是在昨日于柔佛峇杜巴辖为巫统四加亭区部主持大会时,形容安华是“最大的马来叛徒”,扭曲巫统捍卫马来人的斗争。

“他向所有人说巫统残酷,但是你现在告诉我,我们如何残酷了?为什么他成为我们(巫统)的领袖时却没这么说?”

他也指反对党侮辱与不尊敬马来族群。

被视为巫统喉舌的《马来西亚前锋报》今日大肆营造舆论谴责上周六的反对内安法令大集会,指反对党举办这场集会别有居心,真正目的是要破坏国家形象,以反制首相纳吉广受欢迎的新政。现身大集会领导参与者的安华因此成为该报与众巫统领袖的箭靶。

Dari Utusan Malaysia

Anwar pengkhianat

Oleh SAHBULAH DARWI
pengarang@utusan.com.my

BATU PAHAT 2 Ogos – Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai pengkhianat besar terhadap perjuangan orang Melayu.

Timbalan Perdana Menteri turut menyifatkan Anwar sebagai pemimpin lidah bercabang kerana sanggup memutarbelitkan fakta mengenai usaha UMNO untuk memartabatkan orang Melayu.

“Dulu dia pernah menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden UMNO seperti saya sekarang, tetapi dia sekarang menggunakan cara yang memperdayakan untuk memusnahkan perjuangan kita,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Sri Gading di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) di sini semalam.

Muhyiddin berkata, Anwar selaku Ketua Pembangkang kini menyebarkan dakyah untuk mencipta persepsi negatif terhadap usaha UMNO dalam mempertahankan hak keistimewaan Melayu dan institusi raja.

“Dia kata kepada semua orang bahawa UMNO zalim, tetapi beritahu saya sekarang dalam cara apa yang kita zalim? Kenapa dia tidak beritahu ini semasa dia jadi pemimpin kita?” soalnya.

Beliau mendedahkan taktik pembangkang mengulangi pembohongan hingga rakyat mempercayai penipuan itu.

“Hingga sampai ke tahap ini, orang menganggap apa yang dilakukan oleh UMNO adalah salah dan apa sahaja yang dilakukan kita tidak baik untuk rakyat.

“Maka semua kebaikan yang pernah kita lakukan membangunkan negara sejak 50 tahun lalu tidak lagi dihargai,” katanya.

Muhyiddin mengakui UMNO bukanlah parti yang tidak pernah melakukan kesilapan namun ia telah melakukan yang terbaik untuk menghapuskan rasuah, keangkuhan dan pengurusan yang tidak cekap.

“Tiada masalah untuk mengkritik kerana kita bukan maksum tetapi saya tidak boleh terima kalau pembangkang menghina dan tidak menghormati orang Melayu,” jelasnya.

Sehubungan itu, beliau menyeru ahli dan pemimpin UMNO mengubah persepsi negatif pembangkang terhadap parti dengan terus mendekati rakyat terutama di peringkat akar umbi.

Menurutnya, pendekatan itu jika dilakukan secara berterusan akan menyedarkan rakyat terhadap perjuangan ikhlas UMNO dalam membela nasib mereka terutama bangsa Melayu.

“Kita hanya mempunyai dua tahun untuk mengubah persepsi dan imej buruk itu,” katanya.

Menurutnya, UMNO juga bukan parti yang semata-mata mahukan undi rakyat pada setiap pilihan raya, tetapi untuk membela dan membangunkan mereka.

“Tetapi disebabkan dakyah serta pelbagai tuduhan pembangkang terhadap UMNO menyebabkan timbul persepsi buruk rakyat terhadap parti sejak kebelakangan ini,” katanya.

Ekoran itu, beliau berkata, tindakan segera perlu dilaksanakan mulai sekarang bagi mengembalikan semula keyakinan tersebut agar UMNO dapat terus berjuang untuk membela mereka.

(Dari Utusan Malaysia)

No comments:

Post a Comment